Home » Frankrijk richt eigen instantie op tegen emissiefraude

 

De Franse regering heeft een eigen inspectiebureau opgericht om emissiefraude te helpen opsporen. Dat gebeurt na de strengere Europese wetgeving naar aanleiding van Volkswagens dieselschandaal.

 

 

Met een eerste budget van 5 miljoen euro gaat de Surveillance Service for the Vehicle and Motor Market (SSMVM) aan de slag. Onder toeziend oog van de Fransen het eerste jaar verwacht de instantie honderd tests te kunnen doen. Dat meldt Automotive News Europe

De SSMVM mag zelf geen typegoedkeuring geven, maar beoordeelt wel of auto's aan de regels voldoen. Dit doet ze door documenten door te spitten, eigen tests uit te voeren en klachten te onderzoeken. Volgens de regering worden op jaarbasis openbare uitslagen gepubliceerd.

 

 

Mochten fabrikant op emissiefraude worden betrapt, dan hangen er hoge boetes boven hun hoofd. De straffen beginnen bij een simpele waarschuwing of een verplichte terugroepactie, maar kunnen oplopen tot € 300.000 per frauduleuze motor en € 1.000.000 per frauduleus automodel. Hierdoor kunnen de boetes uiteindelijk oplopen tot 10 procent van de jaarlijkse omzet van een merk.

Naast het beoordelen van de uitstoot van personenauto's gaat de SSMVM ook aan de slag met veiligheidsvoorschriften voor alle motorvoertuigen en aanhangwagens.

Ook Groot-Brittannië en Italië hebben de afgelopen tijd een dergelijke eigen instantie opgezet.